Вовк в овечій шкурі або на кого справді працює голова Чернівецької ОВА Сергій Осачук

Протягом останніх тижнів на Буковині набирає обертів скандал про нібито “війну між правоохоронцями і керівником Чернівецької ОВА”, про що наголошує сам голова ОВА Осачук. Правоохоронці такі звинувачення не коментували. Деякі ЗМІ обсмоктують цей скандал, більшість – спостерігає.

На нашу електронну пошту надійшов цікавий, на наш погляд, лист на цю тему від небайдужого буковинця. Не коментуємо, але цитуємо повністю.

“Я довго думав і сам собі казав: нащо тобі то все, Петре, і без тебе розберуться якось. Але коли бачу, як деякі діячі плюють людям просто в очі і при тому кажуть, шо дощ іде – вирішив не мовчати. Бо не за таких перевертнів ішов воювати у 2014 році, а за те, аби таких перевертнів не було у владі взагалі. Ні у великій, ні в маленькій.

А ще недавно подивився прес-конференцію голови Чернівецької ОВА Сергія Осачука, де він знов розказував які всі навколо погані, лиш він оден бідний потерпає від несправедливості і тиску правоохоронців. Чоловіче добрий, та скажи, що віриш у справедливість, слідство розбереться, будеш захищати в суді своїх підлеглих. Всі зрозуміють. Але то треба було заявити про політичний тиск. Чи заради піару? Чи може то шапка горить як у злодія на голові? Поліція робить свою роботу, і прокуратура робить свою роботу, СБУ також працює, лиш одному губернатору ввижаються якісь «заговори» навколо. І чи то треба зараз отак публічно збирати кожного тижня прес-конференції, а казати, що ситуацію розхитують інші?

З одного боку – зараз війна і будь-які політичні чвари варто забути, бо лише в єдності можна перемогти ворога, який шукає найменшу можливість використати наші внутрішні протистояння. А з іншого – що робити, якщо отою самою «єдністю» прикриваються буковинські чиновники найвищого рангу та їхні господарі аби приховати всі свої чорні справи?

Ні встиду, ні совісті!

Про цю «єдність» дуже часто останнім часом говорить Осачук. На своїх відосиках у фейсбуці й телеграмі, на прес-конференціях – скрізь згадує оту «єдність» як тільки заходить мова про якісь неприємні речі, до яких причетні його підлеглі чи й він сам. Крадуть гуманітарку? Брешуть! Обшуки в заступників та інших підлеглих?  Не можна про то говорити, бо ворог використає, а ми мусимо зберігати «єдність»!

Але чогось Сергій Дмитрович дуже швидко забуває про оту «єдність», коли тонни бруду виливає в Офісі Президента і Кміністерствах на тих, хто заважає йому і його наближеним займатися кримінальними оборудками. Чуть не на коліна падає і кулаками гупає себе в груди і до хрипоти та сліз доводить свою глибоку відданість Президенту Зеленському. На недавній прес-конференції також стільки разів згадав Президента, що тому напевно добре гикалось. Але чи справжня та відданість?

Зараз я розкажу вам найцікавіше. Є у мене давній товариш. Ще пацанами грали у футбол, на річку ходили рибу ловити. Так от, товариш мій свого часу вирішив у політику вдаритись. Ну не так, щоби собі щось заробити такого, грошей чи крісло якогось начальника. Ні, він хлоп чесний, за людей. Ну а так як він фанатів від Кличка, то й у партію УДАР пішов, аби міг особисто потиснути руку своєму кумиру тай стати його побратимом. Скажу чесно, якби мій товариш ішов у депутати, я би один із перших за нього агітував. Але зараз не про це. Проговорився мені цей друг дитинства про таке, що мої очі полізли на чоло.

Ні для кого не секрет тут на Буковині, що Осачук – це цілком людина Василя Продана. Там давня дружба ще з часу навчання в університеті. А що Продан – людина Фірташа, також знають усі. І про те, як Вася давно каламотить воду в Чернівцях, аби стати тут єдиним і повноправним ґаздов, також знають. Але схоже тепер у Продана разом з Осачуком та всією їхньою компанією апетити дуже зросли. Але до чого тут мій товариш? Так от, розказує він, що поміж місцевих ударівців ходить дуже цікава інформація. Дружина Продана Оксана, яка є далеко не остання людина в партії і якій дуже довіряє партійний бос, розказала своєму благовірному, що стопроцентово наступним Президентом України стане Кличко. І не один,  бо прем’єр-міністром має стати його брат. Їх нібито в США і Європі розкручують як польських братів Качинських, а  Зеленський вибори програє, як Черчіль після другої світової війни. І зараз вся верхівка партії УДАР і всі, хто присмоктався до цієї політичної цицьки, чекають,  що Зеленський зробить якусь фатальну помилку.

Ще раз. У країні війна, кожного дня гинуть військові і цивільні люди, ворог знищує українські міста і села, весь світ допомагає Україні вистояти, а деякі політики в цей час ділять між собою владу і потирають руки в надії, що діючий Президент зробить фатальну помилку і відкриє їм сам двері на політичний олімп.

Тепер вся ця історія з призначенням Осачуком своїх людей на керівництво різними закладами за спиною обласної ради виглядає зовсім інакше. Як, наприклад, скандальна заміна гендиректора обласної лікарні, яку голова ОВА влаштував одним розчерком пера. Корупція – корупцією, тут хай правоохоронці кажуть своє слово. А от дуже все виглядає як реальна підготовка електорату для «правильного» голосування на майбутніх виборах. Ну а що, створити 500 осередків УДАРу в Чернівецькій області не вдалося по партійному плану зверху, то треба якось викручуватись.

Слухайте, в мене самого є купа питань до Зеленського, але бог з ним, зараз це не важливо. Закінчиться війна – спитаю. А сьогодні він є Президент моєї країни, яка всіма силами б’ється з рашистами. Спочатку треба вигнати ворога з нашої землі. Але як назвати отих гнид, котрі в цей час думають лише як дорватися до влади? І кому служить  Осачук, який є частиною цієї  трагікомедії? То напевно важко облизувати Президента, навіть вдягатися так, як він, клястися у вірності і одночасно чекати, коли він оступиться.   Хто ви, пане Осачук – гнида чи вовк в овечій шкурі?

Петро Твердохліб

небайдужий буковинець, учасник АТО